MVH | achtergrondinfo gas
16584
page,page-id-16584,page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

achtergrondinfo gas

Waarom condensatietechnologie?

Bij MVH bent u aan het juiste adres voor uw condensatieketels, of het nu gaat over een mazout condensatieketel of gascondensatieketel.

 

Toen in de jaren 60 de centrale verwarming algemeen werd, was er niet veel keuze buiten een standaardketel die op 90 °C werkt met een zeer elementaire regeling. Na de eerste oliecrisis begin jaren 70 werd het energieverbruik belangrijker vanwege de hogere energieprijs. Dus zochten fabrikanten oplossingen zoals een regeling die de keteltemperatuur aanpast aan de buitentemperatuur (weersafhankelijke regeling) en ketels die werken bij lagere temperaturen. De energieverliezen werden zo kleiner en het rendement ging omhoog.

 

In de jaren 90 was het milieu echt nieuws: zure regen en het vrijkomen van stikstofoxiden bij verbranding baarden veel zorgen. Minder verbruik betekende ook minder vervuiling. Daarom dat het concept van verwarmingsketels opnieuw bekeken werd en de eerste condensatie- of Hoog Rendementsketels (HR-ketels) zagen het levenslicht.

 

Energie was relatief goedkoop en lager verbruik bleef minder belangrijk. Kyoto, nieuwe CO2-richtlijnen en de plotse energieprijsstijgingen veranderden alles. Condensatietechniek bleek de enige doordachte oplossing. De hedendaagse condenserende ketel warmt de stookruimte niet op (lage stralingsverliezen), levert warmte af als u die nodig heeft (lage stilstandverliezen) en heeft minimale energieverliezen via de schoorsteen (lage schoorsteenverliezen). Dit optimaal rendement gekoppeld aan een moderne brandertechnologie levert een zeer lage uitstoot van schadelijke stoffen, en dat is beter voor mens en milieu.

 

Wilt u meer weten? Of een beroep op ons doen? Neem dan vrijblijvend contact op, ook voor prijs offertes. MVH werkt naast Zaventem ook in de regio Machelen, Vilvoorde, Brussel, Mechelen en Leuven!

Hoe werkt een condensatieketel

4034e4c0-38d1-4be7-9765-d54104b7ce3c_large_e2e

Alle fossiele brandstoffen zijn koolwaterstoffen die gedeeltelijk bestaan uit waterstof. Bij de verbranding van 1 m³ aardgas wordt ± 10m³ lucht verbruikt. Het resultaat daarvan is warmte plus 8 m³ stikstof, 1m³ CO2 en 2 m³ waterdamp.

 

De warmte wordt verdeeld over de woning en de verbrandingsgassen, verdwijnen door de schoorsteen. We weten uit de keuken dat het maken van stoom (waterkoker) energie kost. Omgekeerd levert het condenseren van stoom of waterdamp veel energie op. Als we dus de 2 m³ waterdamp, die normaal via de schoorsteen verdwijnt, laten afkoelen tot onder het dauwpunt (voor gas ± 58 °C, voor mazout ± 47 °C), krijgen we veel extra warmte (latente warmte).

Bij traditionele ketels stromen de rookgassen door een warmtewisselaar. Het CV-water stroomt door de warmtewisselaar en neemt de warmte van de rookgassen op. De warmte die hier benut wordt, heet ook wel voelbare warmte. Hoe lager de temperatuur van de rookgassen, hoe meer ze worden afgekoeld, hoe meer condensatie er ontstaat en hoe hoger het rendement van uw ketel. De rookgassen worden afgekoeld tot een gemiddelde schoorsteentemperatuur van 120 °C.

 

Naast deze voelbare warmte is er dus ook niet-voelbare of latente warmte. Deze is tijdens de verbranding in de vorm van waterdamp aanwezig. De volgende vergelijking schept meer duidelijkheid: bij een oude ketel (meer dan 20 jaar) is de schoorsteentemperatuur ongeveer 180 °C, bij een lagetemperatuurketel 120 °C en bij een condensatieketel slechts 10 °C boven de temperatuur van de radiatoren. U ziet zelf wat de besparing is. Bij stookolie is de latente warmte 6%, voor aardgas 11%. De energiebesparing loopt voor gas van minimum 14% tot meer dan 35% en voor stookolie van 7% tot meer dan 35%.

img_01
img_03

Wat doet de brander precies?

Ook de brander draagt bij aan het condensatieproces omdat die invloed heeft op het luchtoverschot in de ketel. Hoe kleiner het luchtoverschot, hoe hoger het dauwpunt van de rookgassen en des te sneller treedt er condensatie op. De Lambda Pro Control verbrandingsregeling in de Viessmann MatriX-brander optimaliseert automatisch de hoeveelheid lucht zodat er met verschillende gassoorten en met toevoeging van biogas gestookt kan worden. Door die bijzonder schone verbranding wordt de vorming van NOx met ongeveer 75% beperkt, waardoor de condensatieketels van Viessmann ver onder de normen blijven van alle bestaande voorschriften. De extreem lage uitstoot is te danken aan de volledige voormenging van aardgas en lucht en aan de lage verbrandingstemperatuur. Bij condensatietoestellen op stookolie worden blauwbranders gebruikt omdat ook deze zeer lage emissies veroorzaken.

Soorten condenserende ketel

Condensatieketels bestaan in twee uitvoeringen: met enkel een warmtewisselaar of daarnaast nog een aparte rookgascondensor. De doorgang voor de rookgassen is zo smal dat het oppervlak van de warmtewisselaar altijd nat blijft. En dat is niet voor niets, want een natte wisselaar neemt tot 30 keer meer warmte op. Dit wordt optimaal benut bij de Inox-Radiaal warmtewisselaar van roestvast staal in de Viesmann ketels. In nauwelijks 4 cm gaat de temperatuur van 850 °C naar 50 °C. De temperatuur van de verbrandingsgassen komt onder het dauwpunt, de waterdamp condenseert, de warmtewisselaar neemt de vrijgekomen warmte op en staat die af aan het CV-water. Dus met condensatietechniek kan de latente warmte wel gebruikt worden. Maar ook de voelbare warmte wordt beter benut dan bij traditionele ketels.

Een rendement van 108%, kan dat?

img_06_nl

Het lijkt onmogelijk maar toch hebben condensatieketels een nominaal rendement van meer dan 100%. Bij de berekening van het rendement van klassieke ketels ging men er namelijk van uit dat 11% van de energie sowieso verloren ging. Dus werd het rendement als norm op 100% in plaats van 89% gezet. De condensatieketel vult precies dat verloren gedeelte van het rendement aan. Met andere woorden 108% is het rendement in vergelijking met klassieke ketels als je op de klassieke manier rekent en 97% het werkelijke rendement.

Waar komt dat hoge rendement vandaan?

img_01_fr

Het geheim zit in de Inox-Radiaal warmtewisselaar, een gepatenteerde uitvinding van Viessmann. Door zijn unieke constructie worden de rookgassen optimaal afgekoeld voor ze naar de schoorsteen gaan. Daarnaast speelt de weersafhankelijke regeling een grote rol: met een buitensensor past uw installatie zich aan het weer aan. De regeling berekent zelf de temperatuur van het CV-water aan de hand van de buitentemperatuur. Bij een gewone ketelregeling wordt het CV-water altijd opgewarmd tot aan de ingestelde keteltemperatuur (bv. 75 °C), zonder te letten op andere factoren. De buitensensor is optioneel, maar zeker aan te raden omdat dit dé manier is om uw ketel te laten condenseren. Zonder de sensor stijgen de keteltemperaturen bijna altijd boven het dauwpunt.
De plaatsing van de sensor moet daarom doordacht gebeuren (koude plaats uit de zon).

Vraag nu uw offerte aan.